Bewaren

Vermout is geen dure bewaarwijn die met de tijd beter wordt of oneindig houdbare sterke drank met meer dan 40% alcohol. Wees daarom oplettend bij de aanschaf van vermout bij de groothandel, slijter, restaurant of bar. Vermijd flessen vermout die onder een dikke laag stof staan.

Net als andere wijnen, zal een vermout direct na opening beginnen te oxideren. Hoe lager het alcoholpercentage, hoe kwetsbaarder de drank. De meer verfijnde aroma’s zullen al binnen enkele uren vervliegen, maar de alcohol zorgt ervoor dat het nog weken kan duren voor de vermout écht ondrinkbaar wordt.

Helaas is het nog steeds meer regel dan uitzondering dat flessen vermout in een bar of restaurant voor langere tijd tussen de flessen sterke drank, ongekoeld, in het volle daglicht en geopend blijven staan. Wanneer er dan ook nog een schenktuit op zit, waardoor de vermout in direct contact staat met de buitenlucht, loop er dan vooral met een wijde boog omheen.

bar-880405_1920

Geopende flessen kunnen het beste goed afgesloten, donker en gekoeld worden bewaard. De vermout zal nooit zo goed smaken als wanneer deze juist geopend is, maar zal langere tijd nog prima bruikbaar zijn. Houd hiervoor maximaal een maand aan. De levensduur kan vrij eenvoudig nog wat verlengd worden door de fles vacuüm te trekken of door de zuurstof in de fles te vervangen door stikstof. Koop, wanneer mogelijk, kleine(re) flessen, gebruik het restant om mee te koken of neem enig verlies bij aanschaf op de koop toe.

Hieronder een video van Common Man Cocktails met een prima uitleg over het bewaren van vermout.