Quotes en anekdotes

Vermout is een uitstekende drank, wanneer je op de lijn moet letten. Dit beweert Georgie Fear, auteur van “Lean habits for lifelong weight loss”. Zij beschrijft vermout als volgt: “Een versterkte wijn met een hoger alcoholpercentage en doordrenkt specerijen en kruiden. Vermouth is een calorieënbespaarder als je het puur, met ijs of met water verdunt drinkt.
Een 50cc hoeveelheid bevat slechts 64 tot 75 calorieën. Onderzoek heeft aangetoond dat het boordevol polyfenolverbindingen zit, die kunnen bevorderen gezond gewicht te verliezen.

image002Er gaat een verhaal de ronde over hoe vermout aan zijn naam is gekomen. Deze legende is echter zo onwaarschijnlijk, dat ik sterk twijfel aan de betrouwbaarheid. Ik wil het je echter niet onthouden. Een Franse botanicus aan het hof van Louis de XIVde zou een versterkte en gearomatiseerde drank voor soldaten hebben ontwikkeld dat hen moed gaf op het slagveld. Dit toverdrankje en de bijbehorende claim werden door Duitse soldaten overgenomen en zij gaven het de naam “Wehr Mut”, letterlijk vertaald “Leger moed”. Het doet denken aan de Engelse term “Dutch courage”: vechtlust die bij sommige mensen ontstaat na inname van behoorlijke hoeveelheden alcohol.

Van Steve Allen (Amerikaanse tv personality) is de volgende quote afkomstig: “Do not allow children to mix drinks. It is unseemly and they use too much vermouth.”. Vertaald: “Laat kinderen geen drank mixen. Het is onbehoorlijk en ze gebruiken te veel vermout.

“What America needs now is a drink”
Met deze woorden eindigde president Franklin D. Roosevelt op 5 december 1933 “The Prohibition” oftewel “De Drooglegging”. Hiermee eindigde het verbod van 13 jaar, 10 maanden en 19 dagen op de productie, invoer, transport en verkoop van alcoholhoudende dranken. President Roosevelt dronk als eerste daad na de afschaffing van het verbod een Martini.

Toen Daniel Craig te horen kreeg dat hij de volgende James Bond zou vertolken, deed hij naar verluid het volgende: “I dropped what I was carrying. I went straight to the alcohol section and got myself a bottle of vodka, a bottle of vermouth and went back and made myself a Martini… or two.”. Vertaald: “Ik liet vallen wat ik op dat moment droeg. Ik ging meteen naar de drankafdeling en heb een fles wodka en een fles vermout gekocht, ging terug naar huis en maakte een Martini … of twee.”.

craig-martini

Als je een Churchill Martini besteld, krijg je een glas gin geserveerd. Churchill schijnt ooit gezegd te hebben dat de enige juiste manier om een martini te maken is, door een glas te vullen met ijskoude gin en minzaam naar Frankrijk te buigen (bij wijze van vermout). Alfred Hitchcock deelde dezelfde passie voor vermout. Hij maakte dit kenbaar door te stellen dat hij een fles niet dichter wilde naderen dan met een snelle blik vanaf de andere kant van het vertrek.

...and I'm standing on the corner of Fifth and Vermouth. - Tom Waits