Rood – Vermut di Torino

carpanoVermut di Torino werd in 1786 uitgevonden door Antonio Benedetto Carpano in Turijn. Vroeger werd vaak een moscato als basiswijn gebruikt. Tegenwoordig gebruikt men vaker jonge wijnen van de Trebbiano druif. De kleur ontleent rode vermout meestal aan het gebruik van caramel. De smaak is bitterzoet en kruidig.

Rode vermout wordt vaak gedronken als aperitief of als onderdeel van een klassieke cocktail als de Manhattan. Wanneer een recept ‘Italiaanse vermout’ of ‘Zoete vermout’ vraagt, dan wordt hiermee de rode vermout/Vermut di Torino bedoeld.  Op een warme zomerdag is niets lekkerder dan een glas rode vermout met ruim ijs, spuitwater en een schijf sinaasappel.

‘Vermut di Torino’ is sinds 1991 een beschermde herkomstbenaming. Dit zegt echter niets over het productieproces en de gebruikte ingrediënten. In maart 2017 werd door het Italiaans ministerie van Landbouw een decreet uitgevaardigd dat de soort(naam) ‘Vermouth di Torino’ internationaal gaat beschermen. Let hierbij op de spelling van vermout.

Vermout die deze kwalificatie wil krijgen moet in de regio Piemonte zijn geproduceerd uit Italiaanse wijn(producten) en op smaak gebracht zijn met absintalsem. De tweede voorwaarde is overigens al een Europese wettelijke verplichting. Er is ook nog een topvariant: Vermouth di Torino Superiore. Hiervoor moet de gebruikte wijn voor minstens 50% uit Piemonte komen en worden gearomatiseerd (niet exclusief) met botanicals uit de regio.

Het in april 2017 opgerichte Istituto Vermouth di Torino gaat toezien op de naleving van het gebruik van de soortnaam ‘Vermouth di Torino’. Deze organisatie is opgericht door een aantal samenwerkende producenten, waaronder Bordiga, Del Professore, Carlo Alberto, Carpano, Chazalettes, Cinzano, Cocchi, Drapò, Gancia, La Canellese, Martini & Rossi, Mulassano, Sperone en Tosti.

 

Vermuts/Vermouths di Torino:1024px-Vermut-2009

Bordiga Vermouth di Torino Rosso
Bosca Vermouth di Torino Rosso
Carpano Classico
Casa Martelletti Vermouth Classico
Chazalettes Vermouth della Regina
Cinzano Rosso
Cocchi Storico Vermouth di Torino
Contratto Vermouth Rosso
Drapò Vermouth Rosso
Drapò Gran Reserva
Filipetti Rosso
Gancia Rosso
La Canellese di Torino
Mancino Rosso Ammaranto
Mancino Vecchio
Martini & Rossi Rosso
Montanaro Vermouth di Torino Bianco
Montanaro Vermouth di Torino Rosso
Mulassano Rosso
Perlino Rosso
Sperone Vermouth Rosso
Tosti Rosso
Tosti Vermouth di Torino Riserva Taurinorum
Riserva Carlo Alberto Rosso
Vermouth del Professore Rosso