Serveren

psvglasDe meest gehanteerde serveertemperatuur van vermout is 10-12℃ voor droog, wit en rosé en 16-18℃ voor de rode/bruine varianten. Dit is echter geen wet van Meden en Perzen; een eenvoudige, rode vermout kan op een warme zomerdag gekoeld met ijs en een schijf sinaasappel heerlijk smaken. De te serveren hoeveelheid van vermout is 50cc tot 60cc per glas.

Vermout wordt in Nederland standaard geserveerd in een zogenaamd psv-glas. De lettercombinatie psv heeft niets met de voetbalclub uit Eindhoven te maken, maar staat voor Port, Sherry en Vermout; de dranken die in dit glas geserveerd worden. Een psv-glas kent vele verschijningsvormen, maar in zijn algemeenheid  kunnen we stellen dat dit een kleine variant is van de wijnglazen uit dezelfde serie.

Vermú,_joder,_vermú._(14108629423)Wanneer je een vermout met ijs (‘on-the-rocks’) wil drinken, dan wordt dit geserveerd in een old-fashioned glas (een korte tumbler). Eigenlijk kun je vermout uit ieder glas van een geschikt formaat drinken. Picardie-glazen, limonadeglazen, longdrinkglazen, metzelaartjes (of kanonglazen) en of Berkemeijers voldoen uitstekend.

Vermout wordt ook vaak in cocktails gebruikt. De geserveerde hoeveelheid vermout en het glas waarin het geserveerd wordt, is dan afhankelijk van de cocktail.